O introducere la paradoxuri

paradox-clipart-1Unele realități nu pot fi explicate doar dintr-o singură perspectivă. Un paradox ne permite să interceptăm întreg adevărul prin a suprapune două afirmații ce par contradictorii. Când două adevăruri incompatibile la prima vedere sunt ținute în tensiune și apar contradicții, avem de-a face cu un paradox. Paradoxul (din gr. para - contra și doxa – părere, credință) are, de obicei, un sens negativ, sugerând contradicția. Dar un paradox poate funcționa și ca antinomie: să ai în față un contrast evident, și totuși, două adevăruri pot sta împreună într-o aparentă contradicție. Te aștepți la ceva și este tocmai invers.

Read more...
Sunday, 22 January 2017 14:23
 
Bătălia pentru imagine

maxresdefaultPovestesc  adesea cu prietenii  despre ceea ce ne caracterizează ca și grup, ca și comunitate, ca și nație, etc. Când ne referim la poporul nostru, ne gândim în special la aspecte distinctive, atât pozitive, cât și mai puțin lăudabile, dar în egală măsură destul de ușor de remarcat încât să le poți cataloga drept trăsături distinctive.  Pare-se că din ce în ce mai des se observă – cu o largă paletă de manifestare -  o trăsătură națională, care, dacă nu este egal nuanțată în toate zonele tării – și noi am concluzionat că nu este – totuși, e limpede e că se distinge peste tot în țărișoara noastră dragă, cu grade diferite de intensitate: lupta pentru imagine.  Nu spun că la alții nu se întâlnește fenomenul; spun doar că în contextul nostru est european/balcanic cu puternice influențe post-comuniste este mult mai pregnant. Cred că singurii care ne egalează – nu vreau să zic că ne-ar întrece, că nu știu dacă e corect – ar fi moldovenii de dincolo de Prut.

Read more...
Tuesday, 17 January 2017 09:39
 
Un an nou, un har nou

John NewtonaImnul lui John Newton intitulat „Mărețul har” este probabil cel mai faimos imn din istoria bisericii, pentru ziua de Anul Nou, prezentat pentru prima oară adunării lui de către autor în ziua de 1 Ianuarie 1773.

Întregul imn este modelat după pasajul biblic din 1 Cronici 17, un capitol care vorbește despre trecutul, prezentul și viitorul regelui David. Newton face același lucru, reflectând asupra harului trecut, prezent și viitor. Intrarea în Noul An este un moment potrivit pentru a cugeta asupra acestor lucruri.

Read more...
Thursday, 12 January 2017 09:49
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 1 of 48

info metanoia

serile dialogos dreapta

live

programul bisericii

live

predica din weekend copy

motive de rugaciune

youtube yahoo facebook

line